Weet niet of iemand af en toe op de blog van Kevin Van Lancker kijkt, maar daar stond dit op zaterdag. Een nieuwe manier om schoenen te maken.
Ben eens benieuwd wanneer hij er meer over gaat vertellen ziet er wel goed uit en is geen onmogelijke opgave. We wachten af, (al een tijdje).
Je kan ook meer info vinden over andere zaken op zijn eigen website.
Voor degene die nog niet op de nieuwe FIRS site zijn gaan kijken, je vindt deze hier. Vooral de mediagallery ziet er wel leuk uit.
Verder is men in Colombia begonnen aan hun selectiewedstrijden van de al geselecteerden... Toch plezant zoveel keuze hebben! Je kan dit volgen via www.teamrollerblade.com of www.fedepatin.org. direct link naar programma en aantal deelnemers die geselecteerd worden.
Voila weinig nieuws vandaag. Alleen weer "rare" berichten over het belgisch skeeleren... Ik ben toch benieuwd wat het weer allemaal gaat worden...
greets
8 opmerkingen:
Dit is toch een manier om voetafdrukken te maken? Niet voor schoenen dus.
Enfin, dat is hetgene wat ik gelezen heb op zijn site...
Lijkt me een leuke manier om er 90 000 euro door te jagen, daar kan je al redelijk wat alginaat of gipswindels voor kopen...
MVG
AJ
Wel dezelfde techniek kan ook gebruikt worden voor schoenen te maken. In de industrie wordt dit al jaren toegepast om onderdelen te maken. Misschien dat er wel iemand op dit idee komt om schoenen te maken...
Hey AJ en Jelle,
afdrukken maken gebeurt tegenwoordig dmv gipssokken. De afdrukken zijn echter nooit 100% juist gezien je bij het uitstappen de afdruk al eens kan vervormen. Met het systeem dat wij op dit moment testen en officieel in gebruik zullen nemen vanaf september scan je iemand zijn voet. Dit proces duurt 2 min per voet. De scan wordt geimporteerd in CADCAM software en daar wordt de leest aangepast (om ev correcties uit te voeren: eindproduct iets breder maken dan de voet, iets nauwer in door de klant aan te geven gebieden of andere). Deze scan wordt geexporteerd naar een CNC machine die een 'print out' maakt van de leest. Op deze leest kan de schoen dan worden opgebouwd.
De voordelen van het systeem:
- Snel en zeer nauwkeurig
- Geen transportkosten van gipsafdrukken waarbij je ook het risico kan lopen dat ze kapot gaan in de post
- De scanner kan overal ter wereld staan, de scan kan digitaal worden verstuurd naar 1 of meer productieplaatsen
- De lange tijd die verloren gaat in het gieten van negatieven van de gipsafdrukken wordt geneutraliseerd.
- Veel preciezer resultaat
- De software laat toe om de leest nog aan te passen en ook de tenen in de bodem van de schoen te printen. Vooral handig voor wielrenners.
Kortom, we zullen de look en feel van custom skeelers en wielrenschoenen naar een hoger niveau brengen.
Meer info binnenkort via www.oranaworld.com of hier via Jelle.
mvg
Kevin
Klinkt goed, maar ook duur.
Het lijkt me wel een mooi alternatief voor de massa productie custom-boots.
Nu kunnen de Bont's, Mogema's en Powerslide schoenmakers misschien eens concurreren met echte custom schoenmakers als Simmons, Pinnacle of Marchese.
Bedankt voor de uitleg, ik had niet door dat de digiscan achteraf gefreesd werd.
Grtz
Arno Jaspers
Beste Arno,
Wat is er duur? Het eindproduct (custom made fietsschoen -wordt gecommercialiseerd door BioRacer- of custom made skeelerschoen) zal verkocht worden aan 525 eur per paar. De turnaround time bedraagt 1.5 week.
De investering is zwaar, vooral omdat we spreken over een totaal ander niveau van custom boot making, maar de nieuwe mogelijkheden zijn zo breed dat het nog wel meevalt. Nog meer precies afdrukken nemen en leesten opbouwen dan met dit systeem kan bijna niet meer.
Voor de rest geen verschil tussen Marchese, Bont, Simmons ed. Allen werken volgens hetzelfde principe waar je de gipsafdrukken volgiet met materiaal, de gips eraf haalt en dan de schoen opbouwt op deze leest. Het lijkt me duidelijk dat dit nooit 100% precies kan zijn.
Door meer met computers en digitale input middelen krijg je veel preciezer resultaat.
mvg
Kevin
Ik bedoelde gewoon dat het een duur machien is, en dat het dus goed is dat een bedrijf met kapitaal zich erachterzet om dit te promoten. Ik bedoelde helemaal niet dat de schoenen duurder zouden worden eh.
Het verschilt tussen de grote bedrijven die 'custom' schoenen maken, en de kleinere schoenmakers is net dat dit bij de kleinere vaak met veel meer precisie gebeurt. Zo verminderd de kans op fouten volgens mij toch al serieus, en dit is dan weer de reden waarom topatleten voor hen kiezen.
Een schoen waarvan Alex Bont bij wijze van spreken de afdruk zelf van neemt en afwerkt, zal in veel gevallen beter zijn dan dat een afgevaardigde in Duitsland een mal maakt, deze opstuurt naar de fabriek in Azië, etc etc.
Daarom: proficiat met de 3D scanner, lijkt me een serieuze stap vooruit. Succes.
AJ
Hey Arno,
Het succes van die 'kleinere' merken is volgens mij te zoeken in het feit dat daar de rijders zelf de schoenen maken voor 1 specifieke sport. Bv Apex (Matthieu Turcotte) maakt 99% shorttrackschoenen. Geen inline merken hebben goede short track schoenen. Een shorttracker stelt andere eisen dan een inline skater.
Volgens mij moet je dus actieve sporters betrekken in de ontwikkeling van producten. Vandaar dat ik in 2008 het Orana Innovation Team wil oprichten dat moet bestaan uit athleten uit de verschillende sporten die nauw bij het productieproces zullen betrokken worden.
Athleten zullen komen uit:
- wielrennen
- skeeleren
- short track
- langebaan
Op termijn ook:
- joggers
- andere atletiekbeoefenaars.
Maar alles op zijn tijd. We spenderen heel veel tijd aan R&D om er zeker van te zijn dat het goed zal zijn.
groeten
Kevin
Een reactie posten