vrijdag, augustus 03, 2007

Zoveel nieuws, al vind je niet alles hier...

Drukke tijd van het jaar de zomer. Ek's en Wk's, al dan niet bijkomende selectieprikkelen, Pan Am games, Nationale kampioenschappen, WIC, SIC,...

Zoek op het net en je vindt er vanalles over. Teveel om in één post te plaatsen dus breng ik "mijns inziens" de interessantere stukken naar buiten.

Foto inline planet

Eerst en vooral onze Nationale Coach Renee Hildebrand heeft een interview gegeven aan de inline planet. Iets interessant in???

"Toward this end, I have proposed a less subjective selection process for choosing skaters for the Europeans and World Championships. I favor creating an actual trial or using the results of the National Championships."

Nu al enkele jaren is er een selectiebeleid dat grotendeels wordt bepaald door de man/vrouw/groep die op dat moment nationale coach is. Hoe goed men deze job ook doet je blijft altijd met een bepaalde subjectiviteit zitten , hoe klein deze in sommige gevallen ook mag zijn "hij" is nog steeds aanwezig. Mede door het niet juist weten van welke selectiefactoren en weet ik veel welke andere onderdelen er nog meespelen is er altijd een rede tot twist over een bepaalde selectie. (Soms gerechtvaardigd, soms ook niet).

Hoe zal dit probleem opgelost worden? Een vraag die waarschijnlijk al 100x gesteld is en die niet echt opgelost zal worden hier op mijn blog of op eender welk andere media. Maar toch even een voorzet geven... :-)

Het 1ste probleem (mijns inziens) is dat er meestal niet geweten is welke onderdelen geëvalueerd worden. BK zegt men dan. Tegenstanders zeggen dan natuurlijk, niveau BK is te laag om selectie op te maken (snelheid etc) of te vroeg/laat in het seizoen. Buitenlandse wedstrijden, elitetrainingen,... Wil men dit puur objectief doen dan mag men eigenlijk alleen naar de wedstrijden kijken, niet naar trainingen.

2de probleem en hetgene wel meermaals een probleem is (dikwijls nog groter dan het voorgaande). Hoeveel renners mogen er gaan en van welke categorie? Als men dit nu eens op voorhand zou vastleggen dan is er tenminste al niet de teleurstelling voor de renners die hopen op een selectie en dan niet mogen gaan wegens "budgetaire tekortkomingen". Dit jaar maar weer eens een perfect voorbeeld daarvan. Het idee dat dan meestal naar voren komt van kijk als hij of zij een top-10 plaats kan halen dan mag je naar het WK gaan. Je start met 40-tal renners op het WK, de andere 30 mogen dan thuisblijven? Ik versta niet echt waar de redenering vandaan komt. Zeker niet als je het over de jongere generatie hebt die nog alles te leren hebben en te bewijzen.

"Wij" denken dat die persoon geen top-10 haalt dus mag die persoon niet gaan. Even terug denken, hebben alle renners die aan een WK hebben meegedaan altijd top-10 gereden?? Ik herriner mij zelfs iemand die nu op het podium staat, maar ook niet altijd bij de eerste 10 reed. Misschien moeten de "wij's" eens het risico pakken van een mager jaar te hebben ( investering) gevolgd door een reeks van (vettere) jaren ...

Nu, die top-10 klassering zal zeker "meer" kans op succes hebben als je er een voorwaarde aanhangt ,zoals deze overlaatst in Portugal is uitgesproken. De wijze Wij's hebben natuurlijk jarenlange ervaring in het uitspreken van voorwaarde's al veranderen deze wel van jaar tot jaar. Van zwart naar wit in één jaar, van voor --> tegen iemand in één jaar. Plotseling een openbaring gekregen over de fysieke toestand van die persoon of zijn het meer subjectievere gevoelens...

Als Renee volgend jaar terug mag komen (vw) en ze met een voorstel op tafel komt over een selectiesysteem (volgens mij was er al iets in die aard) dan zou het misschien wel handig zijn als de renners/clubs/trainers/ouders/Wij's daar iets kunnen aan toevoegen, verduidelijken, afketsen,... In de meeste gevallen zijn 100 ideën beter dan 1. Zeg wel in de meeste.

Nu selectie is gemaakt, iedereen kan op zijn kop gaan staan en roepen en tieren wat men wilt, de 7 belgen die u allemaal kent gaan onze kleuren verdedigen in Cali, Colombia. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een hoogtepunt in hun skeelercarriëre, want Colombia is ongelooflijk zot op skeeleren en jammer genoeg ook ongelooflijk goed. Dus veel succes aan de renners die gaan, laat u niet van de wijs brengen door alle zever die er toch wel elk jaar rond zo een selectie hangt. Ga gewoon rijden en geef er een lap op! Doe je je best , dan doe je je best, word je daarmee niet top-10 dan is dat ook zo, je bent uitgekozen om daar te rijden omdat men in je het potentieel ziet om het goed te doen!!

Ik ging normaal nieuws brengen, maar jammer genoeg heb ik mij weer laten meeslepen in een typ-post over het skeeleren. Mijn excuses alvast voor het vele leeswerk (moogt ook skippen natuurlijk en gewoon morgen naar de plaatjes kijken). Morgen post ik wel de laatste nieuwtjes.

Greets

Jelle Spruyt aka Itachimaru

Geen opmerkingen: