donderdag, augustus 06, 2009

EK weg: dag 3Vandaag leuke dag, reeksen puntenkoers in de voormiddag, finales in de namiddag en dit alles met een verschoven programma dat eindelijk iets meer aansluit.

Bij de scholieren dames stond er een 5km op het programma. Sandrine Tas bevestigde haar goede prestaties van de afgelopen dagen met alweer een top-5 notering. Jammer genoeg kwam ze 1 puntje te kort om een medaille in de wacht te slepen.

Bij de scholieren heren eveneens een 5km. Mathias Voste nog in de roem van zijn overwinning gisteren vergat even tot op de meet te sprinten zodat een Italiaan zijn 2 punten nog afsnoepte. Gelukkig pakte hij zijn andere sprints verstandiger aan. Voor het eindresultaat had het niet echt uitgemaakt want de winnaar was goed 5 punten los. In ieder geval weer een knappe medaille voor de Belgen en voor Mathias zelf natuurlijk!!

Bij de juniors dames een knappe prestatie van Anke Vos. Een mooie 6e plek met 4 punten. Met een beetje hulp zat er misschien meer in. Al zaten ze wel redelijk dood op het einde.

Bij de juniors heren was het eigenlijk het beeld zoals we op de piste zagen. In het begin zaten de Belgen nog redelijk gegroepeerd maar na enkele sprinten was het een beetje chaos. Tim en Siemen hebben geprobeerd de verschillende gaten terug toe te rijden, maar tegen de demarrage van Maurice Vriend hadden ze (en al de rest) weinig verhaal. Jore werd 4e op wat volgens mij niet echt zijn ding is of misschien niet klaar voor is. Met een gemiddelde van 39,7km/h kan men alleen maar kiezen tussen versnellen of hard rijden en dat is zeker geen lachertje!!

Seniors heren dan, juist zoals de junioren 10km puntenkoers, gemiddelde snelheid 41,4km/h. Kwinten was de kopman van dienst, Bart en Maarten reden in ondersteuning. De eerste 3 tussensprinten lieten ze aan hun voorbijgaan, daarna sloegen de Belgen hun slag, Bart demareerde met Kwinten in het wiel, Bart reed dan 4 ronden op kop voor de Italianen hun terug tot de orde riepen. Kwinten verzamelde dan 8 punten.

Daarna was het gedaan voor Kwinten. Misschien zijn motor opgeblazen bij de snelle rondes van Bart (zou niet de eerste zijn), Kwinten had het daarna moeilijk (aanval Nederland en van de latere winnaars Frankrijk), gelukkig dat Maarten de groep met Kwinten (groep 2) daarna terug bij het peleton kreeg. Dichtste concurrent Amabili zat hier nog in en deze stond maar 2 punten achter.

Bart heeft dan na enkele ronden uitrusten, Kwinten terug op sleeptouw genomen, het gat naar de ontsnapte Fransen gedicht, bij de bel trok hij dan de sprint aan voor de belangrijke eindsprint.

Vlak voor het laatste rechte stuk, sprint de Duitser Rhijnen voor Kwinten, hij neemt in zijn spoor de Spanjaard Peula mee en de Italiaan Amabili. Hier kwamen we even goed weg, Amabili werd 3e en verdiende zo maar 1 punt, zodat hij gelukkig voor ons 1 punt tekort kwam om Kwinten nog te bedreigen voor plek 3. De Fransen hebben goed gewacht en op het juiste moment de punten beginnen sprokelen en waren dus 1 en 2.

Iets wat me nog opvalt in de communicatie met de pers. Vanaf de wegkampioenschappen verschijnen er redelijk vlug artikels op HLN.be. Om één of andere reden wordt er over de medaille van Bart, Ferre en Mathias niet gesproken terwijl er de dagen ervoor en erna wel bericht weergegeven wordt. Begrijpen wie begrijpen kan...

Morgen laatste dag van de wegkampioenschappen, 11 gouden plakken zit er nog altijd in, al wordt het wel een beetje moeilijker.

Geen opmerkingen: