zondag, augustus 09, 2009

EK-recap + selectie WK

Zo ziet de medailletabel eruit van het afgelopen kampioenschap. Klein foutje bij Mundopatin, we hebben geen 14 maar 13 gouden medailles. Ik had gegokt op 11, mis dus maar voor één keer willen we graag eens missen! :-)

Ik zal het vooral over mijn renners hebben, is hetgene waar ik mij het beste over kan uitspreken.

Vera Huys: 1e jaar cadet en een 1e deelname aan het EK. Op de korte afstanden heeft ze goed haar plan kunnen trekken met een 8e plek op de 200m als beste resultaat. De lange wedstrijden waren iets minder, een beetje moeite met het tempo van de wedstrijd. Nu we weten waaraan dat ligt en naar volgend jaar toe zullen we dat zeker proberen op te lossen. Vera had ook een deel pech (1000m weg), maar kon het EK toch mooi afsluiten met een knappe prestatie op de ploegkoers.

Hanne Wouters: Heeft alleen deelgenomen aan de marathon. Had daar pech door een valpartij, waarbij ze dan ook nog een snee aan haar vinger opliep en uiteindelijk moest opgeven.

Maarten Swings: Heeft een zeer sterk kampioenschap gereden, al wordt dat blijkbaar niet door iedereen zo gezien. Tijdens de afvalling op de piste rijdt hij meer dan 50ronden aan de kop voor de ploeg, tijdens de aflossing maakt hij op een ronde of 6 het beslissende maneuver wat Ferre en Bart nog de mogelijkheid geeft om voor het goud te rijden. Tijdens de puntenkoers op de weg redt hij niet alleen Kwinten zijn medaille, maar ook al het werk dat Bart in de koers gestopt heeft. Op de marathon wordt hij onderuit gereden door een Nederlander ergens begin wedstrijd, komt terug en gaat mee in een ontsnapping, rijdt daarna enkele ronden op kop achter een ontsnapte groep zonder Belgen. Tijdens de laatste 3 ronden van de marathon ontwikkelt hij samen met 2 andere Belgen een hoog genoeg tempo om de sprint voor te bereiden en daarna zelf de laatste lead-out te doen.

Ferre Spruyt: Sterkste EK ooit. Goed werk geleverd voor Bart, tijdens de lange afstanden op de piste, wat resulteerde in een 4e en een 9e plek. Lid van de gouden aflossingsploegen. Vooral tijdens de aflossing op de piste was de inbreng van de renners het grootste. 5 ronden voluit rijden, op vorige Ek's zonder happy end, dit keer de beste wedstrijd van het EK! Ook zijn 500m op de piste mocht er zijn, door een "verkeerde" keuze in de halve finale gans de wedstrijd op achtervolgen aangewezen, als er dan juist tijdens die race dan ook nog eens een verbetering van het bestaande wereldrecord komt... Tijdens de afvalling op de weg kon Ferre zijn eigen gang gaan. Uiteindelijk resulteerde het in een zilveren medaille op 6 duizendste van de gouden plak. Ontgoocheld natuurlijk, want hij ging voor goud. Kampioenschap nog afgesloten met een knappe 3e plek op de marathon, nadat hij een hoop werk verzette tijdens de race toch nog samen met Bart de sprint kunnen rijden. Een knappe prestatie!

Bart Swings: Tja, 1e jaar senior en 3 individuele gouden medailles kunnen voorleggen er zijn er weining die dat kunnen zeggen. Niet te vergeten zijn 300m tijd van 24"82 is er één waar veel renners alleen maar van kunnen dromen. Het hadden er zelf nog meer kunnen zijn, tijdens de afvalling zat hij iets te ver wanneer Francolini de latere winnaar gaat, uiteindelijk komt hij een wiel tekort voor het goud. Is weer iets waar volgende keer rekening moet mee worden gehouden. Puntenkoers op de weg was Bart ook super sterk, 4 ronden voluit op kop voor Kwinten, even rusten achteraan, gat op de ontsnapte Fransen dichten, in één tijd sprint laatste ronde aantrekken en dan als 1e laatste bocht uitkomen en rustig opzij zetten. Sterk staaltje dat in een andere race zeker de gouden plak had opgeleverd. Aflossing op de weg, met een knappe laatste ronde het goud voor België veilig gesteld. Marathon weer eens grote klasse getoond, mee in ontsnapping, versnellingen gecounterd, kopwerk verricht, terug bijgehaald, makkelijk de sprint gewonnen en de felbegeerde marathontitel binnen gehaald! Dan vergeten we nog de 1000m en de punten/afvalling piste die overtuigend gewonnen werden.

Schitterend Ek voor België en voor mijn renners. Had nog beter gekund natuurlijk met goud voor Ferre, medaille voor Maarten en Vera en meer goud voor Bart :-). Is iets waar we volgend jaar aan zullen moeten (gaan) werken. Waar ik ook content om ben is het goed samenrijden van de jongens tijdens de wedstrijden. Ik schreef op mijn blog dat het de eerste maal was dat ik dit zag op een EK (was ook de 1e maal) en kreeg van verschillende mensen de reactie dat ze het van de junioren hebben afgekeken enzovoort... Nu heb ik het met de jongens het hierover eens gehad en ze zeggen allemaal dat het dankzij het werk (rijden) met cadomotus is dat ze zo hebben leren samenrijden, geleerd hebben de wedstrijd niet meer te ondergaan, maar zelf in handen te nemen, geloof in eigen kunnen tegen grote namen (en landen) als Contin en Francolini. Dat zag je dus wel op het Ek (mijn mening toch).

Volgende stap is dus het WK, vertrek 10 september dacht ik, volgende renners zijn geselecteerd:

Jun Heren: Niels Provoost, Tim Sibiet, Jore Vandenberghe en Siemen Tas
Sen Heren: Bart Swings, Ferre Spruyt, Kwinten Tas en Wouter Hebbrecht. Maarten Swings voor de marathon.

Bij de juniors heren vind ik het vreemd dat ze ineens met zoveel renners naar China kunnen gaan. Volgens mij gaan er daar bij zijn die iets tekort gaan schieten. Naar een WK (zeker in China) moet je geen renners meenemen die geen finale kunnen rijden. Zonder finale leer je daar ook niets, buiten dat ze snel rijden... Hopelijk ben ik mis en doen ze het daar allemaal zo goed als op het EK. Kan alleen maar goed zijn voor de Belgische skeelersport.

Bij de seniors heren zit ik toch wel met een gemengd gevoel. Voor mij moet Maarten meegaan naar het Wk. Ik vind dat hij fysiek gezien de 3e sterkste van het Ek was. Nu geef ik op dat vlak misschien wel het voordeel aan Maarten vanwege de band die we hebben als renner en coach. Ik heb op het EK nog mensen dit horen vertellen en dat sterkt mij dan toch in mijn besluit. Raar maar waar zijn er dan toch mensen die ineens van gedacht veranderen als er een beslissing moet worden genomen...

Nu we zijn goed bezig, we leveren goed werk met de club en de renners (proberen natuurlijk nog te verbeteren), misschien moeten we ons terug iets meer op onszelf gaan concentreren en andere zaken over laten aan de rest. Uiteindelijk komt het toch neer op ieder voor zich en moet je zien dat je sterke (de sterkste in ons geval) kaarten hebt.

Jelle Spruyt

P.S.: Bijna vergeten, zou nog graag Peter Seynaeve, Dorien en ??? bedanken voor hun goede zorgen, massages en al de rest dat er nog bij komt gedurende het EK. Is veel werk en lange uren maar wordt wel degelijk geapprecieërd en ben er rotsvast van overtuigd dat het ook bijgedragen heeft aan het succes van de Belgen op het EK. Bedankt!!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Maarten wel in de marathonselectie en niet in de ploeg??
Wie beslist nu zoiets?

Itachimaru zei

Heeft te maken met het feit dat hij reeds op voorhand al beslist had om af te reizen naar Haining. Vandaar dat ze hem in de marathon selectie hebben opgenomen veronderstel ik.