zondag, juli 15, 2007

Terugblik op EJK

Dus we hebben 18 medailles waarvan 7 gouden, 4 zilveren en 7 bronzen. 2de plek in het landenklassement.


Niet slecht voor ons belgenlandje... Klein overzichtje dan maar:

Kadetten meisjes:

Kom ik nog wel op terug...

Kadetten Jongens:

Kunt natuurlijk niet buiten Jore! 3 gouden medailles zegt genoeg... Op de puntenkoers op de piste was het een nipte , gelijke punten met de Italiaan maar wel eindsprint gepakt dus eerste goud was binnen. Op de afvalling weg had hij een straat voorsprong op de rest! Zeer mooie prestatie! Dan nog afsluiten met een thriller in de sprint tegen een Italiaan en winnen met het voetje.

Niels Provoost, die gaat nog wel van zich laten horen! Ongelooflijke vechtlust heeft dat "manneke". Op zijn 90mm tussen al de "grote" heren! Een ongelooflijke start en versnelling en iemand die zich volledig geeft in de wedstrijden! Kunnen we nog mooie dingen van verwachten, spijtig van de valpartij in de finale van de aflossing weg want deze mannen verdienden echt wel hun medaille!!

Siemen Tas, ik wou dat ik de foto's al had dan kon ik een schitterde foto laten zien van Siemen die alles gegeven heeft en gewoon zoveel voor zijn ploegmakkers wou doen en daarbij zichzelf voorbij reed. De teleurstelling die op zijn gezicht te lezen stond maakt de sport dan ook zo mooi. Iemand die er alles voor over had om de medaille te halen en er dan door pech niet in slaagt, maar de volgende wedstrijd er terug alles aandoet om een ploegmakker te helpen. Dan ook nog de jongste van de hoop! Het was om kippenvel van te krijgen!! Siemen wordt hier alleen maar sterker van en komt volgend jaar terug om ze allemaal zijn achterkant te laten zien!

Ik vond de kadetten jongens een zeer sterke ploeg met stuk voor stuk goede renners, die meer dan genoeg potentieel hebben om ons nog vele mooie EK's te bezorgen!

Junioren Dames:

Annabel Decleer moest het hier helemaal alleen doen, dan ook nog eens als enigste dame tussen al het "mannelijke" geweld. Tijdens haar tijdrit was ze nog niet helemaal warmgedraaid. Het geprul met de wielen zal er ook wel voor iets hebben tussen gezeten. Warm, koud, piste nat dan weer niet, was geen gemakkelijke keuze om de juiste "rollen" te vinden. Tijdens de 500m dan deed ze alles wat ik al in de voorgaande jaren over haar gehoord had. Soepel plaatsen voor de finale en dan proper en verdiend naar de bronzen medaille rijden. Het moet ook gezegd worden de 2 duitse meisjes waren meer dan geducht tegenstanders en daar zullen we nog van horen binnen enkele jaren.

Het meest heeft ze me eigenlijk verrast bij de afvalling op de weg. Ze werd daar 5de! Als ze het nu zelf nog niet door heeft dan weet ik het niet, maar ze kan veel meer dan alleen maar de sprint te rijden. Ze had snelheid genoeg voor wanneer ze in de problemen kwam een sprint te placeren en haar in veiligheid te brengen. Ik zou het dan ook zeer jammer vinden moesten we alweer iemand verliezen aan een andere sport...

Junioren Heren:

Yannick Verleene, jammer genoeg ten val gekomen tijdens de eerste wedstrijd op de piste. Ook nog eens zijn Bont--> prul onderstel dat de geest gaf en gelukkig genoeg dankzij Renee snel vervangen kon worden. De andere wedstrijden reed hij meer dan verdienstelijk in dienst van Bart. Afstoppen, kopwerk Yannick was er niet vies van en deed dus perfect wat nodig was! Tijdens de ploegkoers op de piste haalde hij dan ook verdienstelijk met de ploeg een bronzen medaille.

Jens Maertens, weer een speciaal gevalleke. In uitslagen een sprinter. 5de plek op de 200m weg 1 tiende tekort om een verdiende individuele medaille binnen te halen. Daarentegen op de marathon liet hij iets zien wat IK nog nooit van hem gezien heb. Mee in de aanval met de Nederlanders, overnemen en zelf kop rijden, sleutel halen voor de kopman, nog maar eens een gat toerijden en er op het einde van de wedstrijd gewoon nog bij zijn en een rol spelen in de finale. Gisteren een schitterende prestatie van Jens gezien die hem hopelijk aanzet om wat meer naar de lange afstanden te gaan en niet bij die korte afstanden te blijven zitten want hij heeft wel meer in zijn mars!

Wannes Van Praet, de meesterhelper van Bart tijdens de lange afstanden. Zeker 2 medailles die Bart gehaald heeft had Wannes een groot aandeel in! Tijdens de puntenkoers tot 2x Bart uit de groep gesleurd en aangezet tot het sprinten voor de punten! Tijdens de marathon eerst zelf even tegen de vlakte gegaan,maar dan daarna Bart vanuit geslagen positie teruggebracht naar een winnende positie! Nadat hij Bart had afgezet zelf nog rustig blijven doorknallen en daarmee de bronzen medaille nog dubbel en dik verdiend!! Als je naar de uitslagen kijkt zie je dat Wannes op de lange afstanden maar 1x buiten de top 8 geraakte (10de).

Daarmee is nog maar eens duidelijk dat je als helper wel degelijk een goede klassering moet aankunnen. Hou dan nog in gedachte dat ik van verschillende mensen hoor dat hij eigenlijk niet genoeg traint... Dan hoop ik dat hij volgend jaar er wel degelijk voor gaat, ik heb het nog al gezegd als je in de buurt bent en zin hebt om mee te rijden kom maar af, ik weet uit ervaring dat alleen trainen niet altijd even leuk is en dat geldt voor iedereen die zin heeft om eens mee te trainen, we kunnen er alleen maar beter van worden.

Zwartje, tja wat nog zeggen, wist ik dat hij zoveel medailles ging halen? Neen. Van het Bk, GG en Bologna wist ik wel dat hij niet kansloos ging zijn voor de gouden plak, maar wat hij op de punten/afvalling heeft laten zien was toch wel van een ander niveau! Als coach ben je natuurlijk fier dat hij zo een mooie resultaten laat optekenen en dan zeker als je het vorige kampioenschap hebt moeten missen en het deze dan nog beter is!

Maar wat ik vooral zie is al het werk dat zowel Bart, Maarten, Ferre, Herman en Anne erin hebben gestopt. De uren training, het over-en-weer rijden, materiaal, buitenlandse verplaatsingen, in de regen, in den donker in het putteke winter door de Kesselse Bergen lopen en dat alle dagen. Bijna geen enkele training overslagen (tenzij bbq met school:-) ) Als je dan de resultaten ervan moogt meenenem dan bestaat er denk ik niks mooier als topsport!

Als je dan als onozel manneke langs de kant je stem ligt kapot te schreeuwen in de hoop dat hij toch maar iets hoort van wat je zegt, dan weet je dat het dit allemaal waard is en dat je kleine bijdrage dan toch bijdraagt tot een schitterende prestatie!!

Denk nu ni dat het allemaal positief is hé Zwartje! Zijn nog wel "enkele" dingen waar we aan moeten werken en het WK zal nog een andere kluif worden hé! Maar ik ben er zeker van dat dit ook gaat lukken!

Coach Renee

In de korte tijd die haar restte om onze renners tot een iets of wat geheel te kneden denk ik dat ze schitterend werk heeft geleverd! Ze deed volgens mij wat elke coach moet doen in ons systeem van Nationale Coach en dat is de renners het gevoel geven dat ze alles zal doen om ze op het beste van hun mogelijkheden te rijden. Het feit dat ze dan een vrouw is heeft denk ik alleen maar voordelen. Ze is veel "closer" met de renners dan enig ander coach ook kan zijn. Gaat met iedereen een klapje doen en haar "grote naam "levert ons ook af en toe wel eens een voordeel op omdat de andere coaches wel al eens luisteren naar haar :-).

Ik denk niet dat er iemand van de ouders of renners ontevreden kan zijn over het werk dat zij daar heeft afgeleverd in Heerde.

Ze stond ook zeer open voor de gedachte van andere renners, coaches en ouders. Wat ze me daar dan vertelde is ook iets wat ik wel even wil meedelen!

Effe "quoten": Skatingsisters blog

"Ik zal het er maar één keer over hebben gedurende de verslaggeving van dit E.K. maar ons cadetten meisjes MOESTEN hier geweest zijn. Hen een heel seizoen de wortel voor hun neus hangen om een week voor het E.K. droogweg mee te delen dat het een budgetair probleem is. Dat wist men in het begin van het jaar ook en hoefden ze deze dames niet voor de tweede keer teleur te stellen. De trainersstaff heeft meerdere voorstellen gedaan, tevergeefs. Daarom ben ik niet overtuigd dat het (alleen) een budgetair probleem was. Ze hadden hier veel finales gereden, en zonder de Franse en Spaanse cadetten zat er hier en daar wel wat in, zoals de aflossing bvb."

Ik ben hier volledig mee akkoord. Nu bijna alle meisjes die Renee wou meenemen waren daar aanwezig op eigen kosten. Voor de Cadetten zijn er geen inschrijvingskosten en er waren pakjes op overschot, waarom mochten ze dan niet meerijden?? Renee heeft het tot 2x gevraagd, ik denk dat er wel voldoende getuigen waren. Is toch iets wat ik niet begrijp, wilt men perse de Belgische renners nekken?? Het zou hun niks hebben gekost en toch nog niet mogen...

Afin dat was het punt niet. De familie Swings verbleef op de camping "2km" verder in van die houten chalets voor 6man. De Oostenrijkers en de Hongaren?? verbleven daar ook. Nu onze mannen verbleven in de "Golden Tulip". Chique hotel 80€ per dag , zwembad, sauna, 30€ pp voor middag- en avondeten. Nu Renee wou zoals bekend ook een delegatie cadetten meisjes meenemen ,nu kon dit niet wegens budgetaire redenen was haar gezegd. Zij heeft berekend dat wanneer we in die huisjes aan de piste hadden gelegen we voor hetzelfde geld met een 25-koppige delegatie hadden kunnen afreizen naar Heerde. M.a.w. er was geen enkele reden om die cadetten meisjes thuis te laten. Geen enkele! Er konden perfect enkele kookouders worden aangesteld die dan het eetgedeelte voor hun rekening namen. Blijbaar liever geld opdoen aan een duurder hotel, waar je nooit zit, dan een groep renners meenemen die toch mee voor de toekomst van ons skeelerland moeten zorgen. Het excuus dat onze renners daar niks zouden kunnen gaan doen gaat ook in het geheel niet op! Nu meestal wordt dit gedaan door mensen die al een tijdje geen jongeren Ek's meer hebben gezien..

Binnenkort moet de selectie voor het Wk gemaakt worden. Ik durf er "geld" op zetten dat er weer een budgetair probleem ter sprake zal komen. Iedereen weet toch wel dat hoe langer je wacht om te reserveren voor een vliegticket hoe duurder dit komt (hebben we al meegemaakt met de komst van Renee naar België). Wij gaan dit nog eens presteren zeker. Eén chance hebben we Renee kent de mensen waar het kampioenschap gehouden wordt zeer goed dus kunnen we misschien langs die weg enkele centjes besparen. Tenzij we het weer natuurlijk op zijn Belgisch willen doen...

Om toch nog positief te eindigen, ik vond het een super Ek! De sfeer in de ploeg, toeschouwers, supporters was goed en we hebben toch nog wel enkele klasbakken rondrijden die ons nog mooie jaren gaan bezorgen!

Bijna vergeten Kim Peeters en Dorien (kine) hebben 10-dagen rond gecrost voor de mannen en Annabel en alles was meer dan in orde!

mvg

Jelle Spruyt

Geen opmerkingen: