maandag, mei 17, 2010

Selecteren is een kunst!

Een selectie maken is kunstwerk! Zoals bij zovele kunstenaars kan het op niks trekken, maar toch kunst genoemd worden. Bij het maken van een kunstwerk wordt er door de kunstenaar ook geen uitleg gegeven, want het is kunst! Nu bij sommige kunstwerken is er een portie fantasie mee gemoeid. Klaarblijkelijk is er met dit kunstwerkje ook een grote portie fantasie ingeslopen. Hoe anders kan je iemand selecteren zonder deze te zien presteren? Met een wereldkampioenen status (senioren) ligt die zaak iets anders. Niet in dit geval.

Vooral tov de andere renners is dit zeer motiverend. Dat Wouter en Bart een zekerheid zijn is maar vanzelfsprekend. Dat Jore nu ook al een certitude is brengt de andere jongens pas op de 4e plek. Dat Wannes het ganse weekend de ziel uit zijn lijf rijdt om dan Jore zonder commentaar bij de selectie zien staan. Zeer motiverend!!

Bij de seniors dames nemen ze niemand mee. Als we nu even de fantasie achterwege laten en gewoon naar feiten kijken. Hanne rijdt dit jaar een nieuw BR op de 500m piste en weg. Voor de duidelijkheid, dit wil zeggen dat er nog nooit niemand sneller heeft gereden bij de dames. Ten tweede wint ze ook de 300 en 500m op het BK. Ten 3e rijdt ze een 6e plek op de 500m in GG als 3e europeaanse. Wat meetelde als selectiecriteria.

Geen fantasie, maar doodsimpele cijfers. Verklaar dan eens waarom die niet mee mag? Zijn deze cijfers misschien niet gekend? Ik mag toch hopen van wel. Is het misschien omdat het de 1e deelname zou zijn? Jammer genoeg is daar niks meer aan te veranderen. Volgens wat er in de selectiecriteria staat (wat niet veel is) heeft ze wel degelijk vorm aangetoond, die hoog genoeg is om bij de europese top te horen. Hanne is 1e jaar senior dus iemand die er nog wel enkele jaren blijft. Al haar ganse skeelercarriere is het dat het niveau te laag ligt van de dames en dat ze daardoor niet meemogen. Nu doet ze er iets aan en mag ze nog niet mee. Is het soms de bedoeling om zoals de juniors dames van dit jaar te eindigen? Qua motivatie is dit weer een voltreffer!

Ik wil zelf nog ene verder gaan. Anke Vos vond ik op het BK ook goed rijden. Die is ook 1e jaar en heeft vorig jaar de kans gekregen om mee te gaan bij de junioren. Wordt er op die inspanning niet meer verder gegaan? Welk plan volgen ze daar eigenlijk?? Zo snel mogelijk, zo weinig mogelijk vrouwlijke atleten hebben?

Spijtig genoeg heb je kunst in verschillende gradaties.

21 opmerkingen:

Kevin zei

Of het geld is op?
Dat is toch mijn indruk als geschonken producten nu worden verkocht? (En benieuwd waar het geld uiteindelijk belandt, maar dat is 'not my business anymore'

Als ex-sponsor moet ik me soms toch eens achter de oren krabben en me afvragen waar we mee bezig zijn geweest. En of dat wel een slimme investering is geweest en/of nog zou kunnen zijn in de toekomst.

Ik krijg eerder schrik, en blijkbaar heb ik het bij het rechte eind.

Maar.. wie gaat het veranderen? Wie gaat er opkomen voor de BELANGEN VAN DE RIJDERS? Deel 1 van het antwoord is: de rijders zelf, het tweede deel blijkt me een groot vraagstuk te zijn.

Anoniem zei

Volledig hiermee akkoord! Een voltreffer qua motivatie voor de atleten die je hier vermeld hebt, maar ontbreken er hier niet enkele ? Ok dat Anke op het BK goed gereden heeft, maar op de andere selectiewedstrijden (waar Hanne wel goed reed) leek ze het niveau van de seniors internationaal niet aan te kunnen.

De seniores dames (toch zeker 2) hebben op gross gerau bewezen op internationaal niveau toch terug heel wat sterker te rijden dan het voorbije jaar. Dit was te zien bij Hanne haar 500m in gross gerau, maar ook in de algemene uitslag van dit tornooi. Een 15de plaats, met een enorm internationaal niveau. Maar hier heb je het over de eerste jaar seniores dames, wat met diegenen die hier niet toe behoren, maar ook bewezen hebben dat ze goed rijden dit jaar?

Volledig akkoord met het 'zo snel mogelijk, zo weinig mogelijk vrouwelijke atleten te hebben'-beleid, maar misschien is het hier al de moeite waard om ook andere, goed rijdende dames te vermelden ?

De enige manier voor de dames om te blijven rijden, is niet meer hopen op een ek-selectie, hoe goed ze ook mogen rijden!

Anoniem zei

Misschien in dergelijke gevallen toch eens overwegen om juridische stappen te ondernemen om een selectie af te dwingen (zie Nederland vorig jaar)

Anoniem zei

Als ik dit zie vraag ik mij af wie die selectie maakt..

louis zei

van louis,

jaja waar moeten de niet geselecteerde hun motivatie blijven halen, en dan denk ik wel aan iedereen en niet alleen aan zoon of dochter, maar ik blijf zeggen de aanhouders wint wel steeds op een of andere manier,
toch is het frusterend als men deze selectie bekijkt,ik zou zeggen hard blijven werken en vroeg of laat komt misschien toch de verhoopte beloning, maar dan moet er toch veel veranderen bij de selectie heren,
dit jaar kan er niets meer veranderen maar toch wel het moment om de hele selectie procedure eens onder handen te nemen, bv; laat er van elke club een vertegenwoordiger zijn in de selectie raad dan heeft tenminste iedereen een stem

Anoniem zei

Je kan je natuurlijk ook afvragen waar de aandacht naartoe moet gaan. Naar diegene die net buiten de selectie vallen (duidelijk weer eens het geval) of naar diegene die ruimschoots hun selectie verdienen en er ook inzitten.
Ik ben het niet altijd eens met de selecties maar het belangrijkste is dat de kanshebbers aanwezig zullen zijn.
Het is aan de "grijze zone" om zich nog beter te bewijzen.
Elke topper heeft ook in die grijze zone gezeten, het gevoel hebben er bij te horen maar NOG niet te mogen. Al valt dat meestal heel goed mee bij de renners zelf, de ouders maken hierover een veel groter probleem.

Anoniem zei

het is het de eerste keer in 3 jaar dat anke een niet zo best voorseizoen rijdt wegens blesure het bk heeft ze de eerste keer zonder pijn gereden en ge zag het resultaat op elke afstand een medialle als eerste jaars het hier niet alleen over anke als ge ziet de marathons die gereden wordworden gedomineerd door de belgische dames jessica suzanne hilde en de laatste marathon dat anke reed was ze 5 de onze belgische dames moeten niet onder doen voor de internationalen ze moeten alleen de kans krijgen om samen te rijden in een ploeg

Anoniem zei

proficiat aan diegene die erin zitten! Dat ze maar gewoon goed verder blijven trainen en hun best doen op het ek!

Voor de dames is het simpel: je moet je andere doelstellingen stellen dan een ek rijden, doelstelling waar jij alleen afhankelijk van bent en niet anderen die hierover beslissen! Zorg dat motivatie afhangt van wat jij wilt bereiken zonder dat iemand anders hier iets in te zeggen heeft! Spijtig dat het zo moet zijn, maar als het zo niet gedaan wordt, hangen ze misschien allemaal binnen de kortste keren hun skeelers aan de kapstok omdat ze niet meer gemotiveerd zijn... Dus doe gewoon wat je zelf wilt!

Jan Roel zei

heel simpel, wie super is kunnen ze niet weigeren. en voor de rest: je krijgt dingen gedaan vanwege de mensen die je kent, en niet vanwege jouw prestaties, tenzij je een supertalent bent. Die regel geldt in het Belgische skeeleren eveneens.

Anoniem zei

Beste
ik ken er wel geen kl... van, maar als buitenstaanders begrijp ik u volledig.
was vorig jaar toeschouwer op het EK en nadat de juniores dames een bronzen medaille haalden na een knappe koers, kreeg sandrine een schouderklopje en en"goed gedaan" meisjes.
Wij waren als toeschouwer totaal verbouwereerd. de portugeese coach knuffelde zijn renners dood, zonder dat ze een medaille haalde.
maar ja???

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

en wat met de mensen die de selectie goedkeuren? Ouders schermen altijd voor hun kinderen. 1 stemgerechtigde vertegenwoordiger uit iedere club vind ik nog geen zo'n slecht idee.
Misschien kan dit voorstel verder uitgewerkt worden?
En persoonlijk vind ik dat er, voor de niet-geselecteerden, ook wel eens een duidelijke motivatie/uitleg mag komen van het hoe en waarom. Oké, ze moeten selecteren, niet iedereen kan mee, maar steek de niet-geselecteerden dan een hart onder de riem en wijs hen op de punten die moeten verbeteren. We hebben al zo weinig atleten, verzorg hen dan ook!

Anoniem zei

ok, laat me toe even advocaat van de duivel te spelen...
Mooi dat iedereen stemrecht krijgt, heel democratisch zelfs. Al ga je al snel het effect krijgen dat mensen op emotie gaan stemmen, de kleinen tegen de groten.
Tenslotte is het selectiebestuur verkozen door de clubs dus waarvoor het moeilijker gaan maken dan het is. Het is al zo moeilijk om de verkiesbare posten in te vullen in alle mogelijke besturen.
Mooi initiatief om de renners een uitleg te geven waarvoor ze niet/nog niet in de selectie zitten. Wie geef je een uitleg en wie niet, waar stop je??? Kan je zoiezo in zo'n situatie tot een redelijke discussie komen of ga je af op een welles-nietes spelletje waar niemand iets verder mee komt.
Laat ons toch even een kat een kat noemen. Selecties zijn er nu eenmaal en zullen er altijd blijven zijn. Er zijn er die gelukkig zijn en er zijn er die zich tekort gedaan voelen en hopelijk het jaar erop hierdoor sterker uit de verf komen.
Uitvallers heb je in elke sport maar met je sport stoppen omdat je niet in de selectie zit vind ik een heel flauw excuus en heb ik persoonlijk nog nooit weten gebeuren.
En nee, ik ben niet van Heverlee of van Zandvoorde, wel iemand die al in alle posities gezeten heeft.

Anoniem zei

niemand durft het openlijk te zeggen: de (niet-)selectie dit jaar is betreft sommige renners vooral vriendjespolitiek en belangenvermenging! Er is veel in handen van de Zwaantjes dezer dagen, zoals de nationaal trainer en de technisch directeur skeeleren (vader van Jore).

Zo is de gebleseseerde Jore bijvoorbeeld wel geselecteerd onder voorbehoud en bijvoorbeeld de geblesseerde Vera Huys niet. Zo is Kwinten wel geselecteerd en Wannes niet.

Hoe dit soort beslissingen tot stand komt: recent hersenonderzoek wijst uit dat de meeste beslissingen (groten)deels emotioneel worden genomen. Slechts autisten beslissen volledig rationeel, en gelukkig zijn de leden van het selectiecommitee geen autisten. Maar ze moeten dan wel toegeven dat ze gewoon emotioneel, met betrokkenheid, beslissen. Als er dan nog eigen zonen of dochters betrokken bij zijn, dan komt dat niet goed. Dat heet belangenvermenging en is wettelijk strafbaar.

Jan Roel zei

Je hoeft geen UITLEG te geven over selecties als deze gebeuren volgens OBJECTIEVE CRITERIA, maar wel een RAPPORTERING. Bij het gebruik van een set objectieve criteria is het namelijk heel simpel: je voldoet of je voldoet niet.

Het skeeleren is helaas stilaan berucht voor het niet hebben van sluitende reglementen en dat is 1 van de redenen waarom skeeleren geen Olympische sport is geworden. Dit is ook de basis een aantal schrijnende scheidsrechtersbeslissingen tijdens EK 2009 vorig jaar die werden genomen met politieke invloed. Er zijn ook onvoldoende criteria over wat mag/niet mag in wedstrijden en de consequenties hiervan, bijvoorbeeld: tijdens het indoor seizoen werd een renner een aantal plaatsen teruggezet als hij/zij duwde in de laatste bocht, andere keren dan weer niet. En ook betreffende selecties…

Ik pleit hier voor OBJECTIEVE CRITERIA die VOORAF worden gepubliceerd, en waarvan de resultaten per geselecteerde en niet-geselecteerde renner ACHTERAF integraal worden gecommuniceerd. Dan is elk misverstand uit de weg geruimd.

Verder moet er VOORAF gecommuniceerd worden voor HOEVEEL renners er financiële middelen er beschikbaar zijn om ze mee te nemen naar een EK of WK. Als er meer renners geselecteerd zijn dan dat er geld is, dan gaan degenen mee die het beste aan de criteria voldoen.

Dit systeem werkt perfect. Een van de criteria kan zijn dat wie een WK-titel had in het vorige jaar, dit jaar sowieso mee mag. Verder natuurlijk gebaseerd op resultaten in grote wedstrijden, BK, …
Wie suggesties heeft: broadcast@skeelertv.be

Anoniem zei

Het mandaat van penningmeester Marc Decraemer (ZRC Zandvoorde) werd voor
vier jaar verlengd. Ook het tweejarig mandaat van technisch directeur voor de
recreatieve sport Johan Vanbuul (Rollerclub Tongeren) en technisch directeur
skeeleren Eric Van den Berghe (ZRC Zandvoorde) werd verlengd.

Bovenstaand artikel staat te vinden op de rollerbond-site !!
Zegt veel wat er de komende 4 jaar staat te gebeuren ! ZRC zend zijn zonen en dochters uit.

Zolang oude rotten als Piotrowsky, De Craemer,Hebbrecht, regeren is het dweilen met de kraan open.

Je kan reacties plaatsen tot in het oneindige!Zolang deze "heren" niet willen luisteren , niet willen inzien hoe ze deze sport ten gronde richten, ze niet uit hun ivoren toren komen, heeft dit geen zin.

Als je ziet hoe een De Craemer zowel op zijn 3 daagse als op het BK alles naar zijn hand zet, hoe hij als volleerd moeial zich overal gaat mee moeien, dan heb ik bedenkingen bij de eerlijkheid van dit allemaal.
Skeeleren olympisch? NO WAY !
Eerlijkheid boven alles en zolang dit niet aanwezig is zal dit nooit een Olympische sport zijn.

Anoniem zei

jammer dat kritiek of beter geschreven de waarheid hier niet naar boven mag komen en je dus niet publiceert.

Ga geen eigen records gaan uitdelen als die reeds bestaan.
Ga geen eigen renners de hemel inprijzen als hun tijd goed is maar nog niet in de omgeving komen van reeds bestaande records.

Triestige site dus met eenzijdige berichtgeving.

Itachimaru zei

De waarheid moet naar boven komen? Voel u vrij om deze dan ook met ons te delen.

Eenzijdig en triestig? Inderdaad vooral triestig dat u hier anoniem uw verhaal komt doen. Dat u alludeert op een andere waarheid maar deze niet met ons deelt. Dat u blijkbaar het verschil niet ziet tussen de tijden die bestonden en die recent gereden zijn.

Gelukkig voor mij kan ik zien uit welke regio deze anonieme reactie komt en kan ik deze ook in die context plaatsen.

mvg

Jelle Spruyt

Anoniem zei

De "onder voorbehoud" selectie van Jore VDB is onterecht. De selectie van Kwinten Tas is niet meer dan normaal (zie OBJECTIEVE resultaten), als je eveneens naar de OBJECTIEVE resultaten kijkt, dan moet Hanne Wauters ook in de selectie zitten. En Vera Huys zou inderdaad dezelfde voorwaarden moeten krijgen als Jore VDB. Wannes Van Praet is ook een optie die te vaak vergeten wordt. MAAR... alle selecties zijn gemaakt en de vriendjespolitiek viert hoogtij. Hoe verder?

Anoniem zei

Iedereen heeft zijn/haar mening over wie wel of niet in de selectie moet/zou moeten zitten.

Zou moeten: Hanne Wauters, Jessica Gaudesaboos, Vera Huys, Wannes Van Praet en misschien zelfs juniores heren die het ver van slecht doen.(allen inderdaad op basis van OBJECTIEVE resultaten)

Tot grote spijt zien we dat dit niet het geval is. Het enige wat deze renners kunnen doen, is blijven trainen en hopen dat er bij de juiste organen ingezien wordt dat ze wel goed genoeg rijden!

Anoniem zei

Hoop dat je bedoelde cadetten jongens, junioren heren mogen er twee mee naar het EK, en terecht.
Maar inderdaad zal hem goed laten trainen, in de hoop dat de personen die de beslissingen nemen, juist gaan handelen of zeer veel wroeging gaan krijgen owv. de gemiste medailles.