woensdag, augustus 13, 2008

Opkomende natie

Op de 2-daagse van Fratelli heb ik nog eens een gesprek (face to face) met onze regerende (hopelijk verlengde) wereldkampioen op de 200m. We hadden het over het aanzien van ons land in het mondiale skeelergebeuren.

Zijn wij een opkomende natie? De medailletabel van vorig jaar toont ons op plek 5. Die van 2 jaar geleden plaatst ons op plek 13.

Opkomend dus,... Alhoewel, de manier waarop de medailletabel wordt gemaakt is niet echt een manier om de sterkte van het land weer te geven. Als je kijkt naar ons zie je dat we op de medailletabel staan door 2 renners. We staan daarmee boven Frankrijk en NZL die met meerdere renners, meer medailles gehaald hebben, weliswaar minder goud.

Blijft de vraag moeten die gouden zo een doorslaggevende rol spelen??Volgens mij wordt de sterkte van een land niet gekenmerkt door het aantal gouden medailles maar door het aantal medailles behaald door het aantal deelnemers.

Terugkomend op ons land. De 2 medaillewinnaars van vorig jaar zijn er natuurlijk terug bij en blijven in dezelfde categorie dus misschien zit een evenaring (verbetering) er wel in. Zonder dames wordt beter doen niet makkelijk. Nochthans met de juniors heren hebben we wel een serieuze kanshebber op de ploegkoersen. Bij de seniors heren wordt het al een finale in de reeksen van de ploegkoers, indien de finale gehaald wordt is natuurlijk alles mogelijk.

Dit weekend nog de wedstrijd in Zandvoorde, daarna gaan we zien of we onze stijging in de tabel of het aantal medailles kunnen doorzetten

Slus

1 opmerking:

Wouter Hebbrecht zei

Hi Jelle,
Inderdaad iets dat open is voor discussie. Je ziet echter hetzelfde gebeuren op de Olympische Spelen, waar gouden medailles toch wel de doorslag geven. Ik denk dat mensen vooral onthouden wie de race won en niet wie tweede en derde werd, vandaar dat een gouden medaille misschien zwaarder weegt in zo'n tabellen. Ik ken echter de juiste procedure niet...een 2de of 3de plaats is natuurlijk geweldig mooi op een WK maar niet echt iets wat men na 10 jaar nog weet. Ook als je het aantal deelnemers bekijkt dat andere landen stuurt in vergelijking met Belgie doen we het percentueel dus zeer goed; iets wat volgens mij een topranking zou moeten opleveren. Je ziet bvb ook zoiets in de ranking van de World inline cup waar geloof ik de top 3 renners van elk team punten halen voor het klassement en niet het gehele team.

We hebben natuurlijk niet dezelfde brede basis ivm andere toplanden maar de kwaliteit is er wel. Ik denk dat onze junioren zeker grote kanshebbers zijn op goud...duimen dus. Bij de senioren zien we wel ;-)


Groeten Wouter