dinsdag, augustus 30, 2011

Gekortwiekt voor de start van het WK!

Morgen begint dus het wk in Zuid-Korea met de 300m reeksen, vandaag was er de openingsceremonie. Voorafgaand aan de ceremonie is er een vergadering waar alle landen samen komen en waar er inschrijvingsgeld moet worden betaald voor de deelnemende renners.


Bij de juniors heren ineens opschudding. Jore, onze grootste kanshebber op eremetaal bij de junioren, mag niet starten bij de juniors heren. Blijkbaar waren oa onze zuiderburen minder "sympah!" dan gewoonlijk. Voor zover ze dat al zijn.


Hoe, kan dat??


Wel in het CIC (internationaal koersreglement staat het volgende)

Art .43.  Age
All limit of age established in these rules are to be considered at December 31st of the year of the competition. There are three (3) recognised categories; Junior, Senior and Master
1.      A Junior skater is aged 15, 16, 17, 18 and 19 at December 31st of the year of the competition.
2.      A skater can compete in Master races when he is more than thirty-five (35) at December 31st of the year of the competition. The age of Master categories are :
Under 40 (36 to 39),
Under 50 (40 to 49),
Under 60 (50 to 59),
60 and more.
3.      A Junior skater having participated at Senior Continental or World Championship shall not participate to any other Junior Championship.
4.      Skater having participated at Master Continental or World Championship shall not participate to any other Senior Championship.
5.      Minimum age to compete in a World Championship is fifteen (15) years at December 31st of the year of the championship.
Eerste gedachte dan "wat nen hoop truut!" , is dat weer? Waarom mocht hij dan wel op het EK deelnemen bij de junioren? Voor degene die helemaal niet mee zijn. Jore reed vorig jaar op het EK bij de senioren (San Benedetto Del Tronto 2010) en moet dus volgens bovenstaande reglement terug bij de senioren rijden op het WK. 

Enig verklaring dat ik er aan kan geven dat "misschien" op iets trekt is het volgende:

Het probleem ligt volgens mij als volgt: CEC (europees) heeft een nieuwe categorie gemaakt heeft (juniors A 17-19) , maar de CIC (wereld) heeft de junior categorie gewoon groter gemaakt heeft (15-19) gevolg is dat er voor CEC geen probleem was (hij rijdt in de nieuwe categorie en is daar ook in gestart in Heerde/Zwolle), maar voor de CIC wilt hij naar hun normen, terug naar zijn oude categorie (juniors) en dat mag dus niet volgens bovenstaande regel.

Is zowat de enige "zinnige" uitleg die ik kan geven aan het ganse verhaal. Uiteindelijk nadat je dit hoort, stel ik mij wel direct de volgende vraag. "Waarom wisten we dit niet?" Nu, ik kan die zelf ook wel wat antwoorden, de reglementen zowel de Belgische, Europese als Internationale zijn een soep! Ma een echte soep, hé! Die spreken elkaar constant tegen. Zelfs het Franse CEC reglement en het Engelstalige CEC reglement is verschillend...

Nu neemt niet weg dat we dit eigenlijk wel moesten weten... (of toch degene die dat als taak heeft). Als je dat dan hoort dan gaat er natuurlijk direct een lichtje branden. Waarom die kerel van Chinese Taipei niet bij de juniors rijdt. In 2009 was hij degene die Jore van goud weerhield en die zou die medailles dan nu zo maar laten liggen?? Vorig jaar was die niet op het WK, maar wel op de Asian games (Continental) bij de senioren en dat zou dus zijn niet starten bij de junioren kunnen verklaren...

Ok, all said and done, we zitten ermee. Jore is bij de seniors ingeschreven, waar er "gelukkig" geen echte sprinter is, dus hij wel voluit zijn kansen kan gaan. Natuurlijk is dat vooral voor Jore een ramp. Van mogelijke medaillewinnaar , naar vechten voor een top-10 plaats (hopelijk meer) en dat allemaal 10uur voor je aan de slag moet...

Ik hoop dat Jore het wat van zich af kan zetten en straks gewoon KNALT op zijn 300m!

5 opmerkingen:

Hanne zei

Halen ze met die regel niet gewoon alle goeie uit de junior reeks? Enkel degene die goed genoeg waren als eerste jaar senior om Ek of WK te rijden, hebben al bij de seniors gereden en worden er nu uitgehaald waardoor het niveau van de juniors toch ineens een pak minder is?

Anja zei

Maar vorig jaar kon Jore toch nog niet weten dat ze dit jaar die leeftijd voor WK-junior gingen verhogen. CIC en CEC interpreteren dezelfde regels anders!

Anja

marij zei

Jore makker wij de BSCertjes geloven in je , ben je nu junior of plots senior jij blijft dezelfde super getalenteerde sportman die al deze negativiteit kan omzetten in extra energie voor een super 300m.

Anoniem zei

En wat met laetitia schimek? Vorig jaar op ek bij senioren gereden (zie: http://www.mundopatin.com/italia2010/live/resultados/05_300senior_femenino.htm) maar dit jaar wel bij junioren op het wk... Kan iemand dit dan uitleggen?

Heel jammere zaak voor de belgen, gemiste kansen voor een podium!

Itachimaru zei

Uitleggen? Tuurlijk! De kans dat ze een medaille rijdt is iets minder groot en ze is vooral een pak minder bekend. Durf te wedden dat als ze een medaille haalt ze het ook aan haar broek heeft...

Jelle