De grootste vrees voor mij als coach is ,het risico van "teveel, te zwaar" trainen. Dat is het risico dat je loopt wanneer je steeds beter wilt presteren dan jaar ervoor... Nu dit risico kan je al voor een stuk verkleinen door het meten van je rustpols. Deze meet je gewoon liefst 's morgens , kan ook 's avonds maar dan zit je "meestal" een 10 slagen hoger dan 's morgens. Dus moet je één van de 2 tijdstippen kiezen om je hartslag op te meten.
HF- rustpols
De rusthartfrequentie is bij goed getrainde duursporters laag. Bij ongetrainde ligt deze rond de 70-80 slagen per minuut. Bij goed getrainde duursporters ligt deze rond de 40-50, zelfs soms onder de 40 slagen. Nu uit een lage rustpols kan je geen prestatievermogen concluderen. M.a.w. het is niet omdat je een rustpols van 38 hebt dat je daarom beter bent als iemand met een rustpols van 52, het zegt niets over wie het meest/best kan presteren... Bij de vrouwen ligt dit meestal zo een 10 slagen hoger als bij mannen rond dezelfde leeftijd, maar dit moet je niet met andere vergelijken, want heeft weinig waarde, is een persoonlijk iets.
De rustpols geeft je wel informatie over het herstel na training of wedstrijd . Via de registratie van de rustpols kan je overtraining in een vroeg stadium opsporen!
Niet alleen overtraining kan je zo opsporen ,ook het onstaan van kleine infecties (verkoudheid enz..) kan je via een rustpolscurve vaststellen. Dus bij zowel onvolledig herstel als opspelende ziekte ga je een stijging van de rustpolscurve waarnemen!
Een geringe verhoging van 4 à 5 slagen van de rustpols kan een teken zijn van onvolledig herstel. Wilt niet zeggen dat je dan overtraint bent natuurlijk, maar dit wijst dan op een onvoldoende herstel van de vorige wedstrijd/training en kan interessant zijn om rekening mee te houden bij de volgende training. Afhankelijk van de vorm van overtraining is de rustpols verhoogd of extreem verlaagd. Intressant dus om dit in het oog te houden.
Een verbetering van je trainingstoestand gaat dan weer een daling van de rustpolscurve teweeg brengen!
Dit alles kan je makkelijk meten door elke morgen je hartslag op te nemen voor je uit je bed kruipt. Elke sporter (renner) die serieus met zijn sport bezig is , zou een (ochtend)polscurve moeten aanleggen.
Dit alles onder het motto: "Voorkomen is beter dan genezen."
Vandaar dus mijn kerstcadeau aan mijn renners, ik geef jullie een document om je rusthartslag in te vullen en jullie doen de metingen zo dikwijls mogelijk!!! Check your mailbox!! over een dag of 2... :-)
greets
Bron:
Basisboek training: Peter G.J.M Janssen
Basis voor verantwoord trainen: J. Vrijens, J. Bourgois, M. Lenoir
Geen opmerkingen:
Een reactie posten