donderdag, december 06, 2007

Druk bezig in Zuid-Amerika

Terwijl wij hier van een " rustige" winter genieten zijn ze aan de andere kant van de plas alweer volop bezig. Vorig weekend hadden we de internationale wedstrijd in Venezuela (deelname van Wouter).

Vanaf vandaag start er in Medellin (Colombia) een volgende wedstrijd op topniveau. Even de startlijst bekijken?? Catherine Peñan, y Agustín San Juan de Argentina, entre otras, competirán al lado de las estrellas mundiales de Colombia como; Jennifer Caicedo, Sara Vallejo, Pedro Causil, Andrés Felipe Muñoz, Carlos Puerto, Cecilia Baena, Silvia Niño, Carlos Prada, Romel Soto, Elizabeth Arnedo, Nelson Garzón, Alexandra Vivas, Liana Holguín, Briggitte Méndez, Luisa Agudelo, Kelly Martínez, María Claudia Salazar, Diego Rosero, Jorge Luis Cifuentes, Angie Pérez, Jenny Serrano, Natalia Giraldo, Camilo Acosta

Link en programma

Natuurlijk veel Colombiaans geweld , maar met deze namen heb je bijna 60% van de toppers die elkaar bekampen op een "doordeweekse" wedstrijd. Nu kan je je de vraag stellen of dit een voordeel is of niet... heeft het "gebrek" aan een winter zijn voor- of nadelen? Iedereen beseft wel dat de winter de tijd is om een goed zomerseizoen voor te bereiden. Wat als die winter nu een stuk korter is en er veel meer aan competitie gedaan wordt? Beter of slechter voor je echte seizoen?

Als je naar de resultaten kijkt van de voorbije Wk's ben je geneigd de Zuid-Amerikanen gelijk te geven. Nu niet alleen de Zuid-Amerikanen passen dit toe, ook de renners dichter bij huis leven volgens hetzelfde principe. Kijk maar naar onze Nooderburen. Marathonschaatsen in de winter en in de zomers nog een vol seizoen skeeleren. Hetzelfde hierbij, een relatief korte rustpauze gevolgd door een periode van harde labeur.

Als we dan naar andere sporten kijken dan zien we dat in "nationale sport nr°1 veldrijden" de renners eigenlijk hetzelfde doen. In de winter crossen deze elk weekend , soms wel meerdere keren per weekend en in de zomer rijden ze wedstrijden met de profs op de weg mee. Nu een groot deel kan verklaard worden door de lengte van het seizoen te bekijken. Bij crossers is dit amper 5 a 6 maand. Wij beginnen "echt" in april en stoppen eind september. Ook een goeie 6 maanden dus.

De vraag is dan zouden wij ook niet beter ook gaan crossen, schaatsen,... Kiezen we een sport die ongeveer dezelfde fysieke inspanningen vraagt als de "doel"sport. Nu het laatste lijkt met redelijk logisch, door het opnemen van de biljartkeu gaan we in de zomer niet echt sneller rijden.

Het is iets om over na te denken. De oude methode was vooral kalm opbouwen in de winter en dan doortrainen in de zomer. Zoals ik al zei in de post hieronder, veel dingen uit te proberen...

Geen opmerkingen: