woensdag, september 01, 2010

Pain is weakness leaving the body..

Quotes zoals bovenstaande vind je nogal eens terug op de blogs van Amerikaanse sporters. Nu het ganse pijn gebeuren en hoe dat je lichaam daar mee omgaat is op zich wel een interessant feit. Enkele maanden geleden las ik op de twitter van Tony Muse (World champion Inline skater) een interessant artikel. Ik heb dat dan een ganse tijd laten links liggen, maar wil het vandaag toch graag delen (lees, tijd gevonden).

Perception Is Everything

Voor degene die het engels iets minder machtig zijn hier beknopt het idee. Men heeft 10 mannelijke atleten een MVCP (maximal voluntary cycling power test) laten doen. Dit komt niet echt overeen met de wingate test wat je soms hoort van de schaatsers en zelfs enkele skeeleraars die dit doen in Nederland. (Meer uitleg hierover hier en  hier). Ipv de volle 30sec hebben zij dit 5sec gedaan. Het maximale vermogen dat die 10 atleten toen ontwikkeld hebben, is dan gebruikt om een uitputtingstest te doen (rijden tot je niet meer kunt aan 90% van hun VO2max).

Die testpersonen reden ongeveer 12' (gemiddeld) aan dat bepaald vermogen. Vlak nadat ze moesten stoppen wegens uitputting, hebben ze de 5sec test opnieuw gedaan. Blijkt dat ze in vergelijking met de 1e test ongeveer 30% onder de waarde zaten, maar dat ze wel nog 3x meer vermogen hebben getrapt dan het vermogen tijdens de uitputtingstest. (bv, 1e max. test 950Watt, uitputtingstest constant 242Watt, 2e max test 731Watt). 

Conclusie van die heren is dat je bij het (tot op een bepaald moment) een mentale kwestie is van doorgaan of stoppen. Volgens mij zitten ze er hier pal op en is het juist deze "clic" dat het verschil maakt tussen een toprenner en een goede middelmaat. Juist zoals het bij mij renners ook een "clic" nodig was om te weten dat ze vooraan de koers konden controleren. Het besef moet er zijn en dan kunnen ook grotere prestaties volgen. Hier nog eens de link. 

"The mind is a powerful thing" en is ook iets waar we (ik) als coach minder (geen) tijd/training aan besteed. Is oa waar ik op doel in mijn interview met pureskatingnews. In het skeeleren hebben we mijns inziens te weinig evaluatiesystemen. Als ik hoor op welke manier er sommige mensen nog trainen (toprenners) dan is de uitdrukking "het zit erin maar het komt er niet uit" het logische gevolg. 

We (ik) probeer daar voor mezelf en de schema's die ik maak een betere lijn in te krijgen. De samenwerking met het TopsportABC kan daar dan ook in helpen. De testen voor het "hoogteprobleem" zijn vrijdag afgewerkt. Begin volgende week gaan we dan meer weten. Zondag wordt er richting Geisingen vertrokken voor een trainingsweekje in het droge.

Vertrekdatum voor het Wk staat op 30 september. Vanaf zondag wordt het dus vollebak naar die datum toewerken.

Om te eindigen nog een mooie pain quote van "The Boss"


Meer leuke pain quotes in de comments?? Ga uw gang!!

8 opmerkingen:

Itachimaru zei

"Fatigue in endurance is nothing more and nothing less then quitting!"

Itachimaru zei

"We must all suffer one of two things: the pain of discipline or the pain of regret or disappointment."
Jim Rohn

Itachimaru zei

"Pain is temporary. Quitting lasts forever."
Lance Armstrong

Ik denk wel dat ge het begrijpt! En avant!!! Laat u gaan!

Jan Roel zei

"The mind is a powerful thing". Eindelijk wordt nog eens de nadruk hierop gelegd. Het psychologische aspect van de sport is hetgeen ook Renee Hildebrand zoveel benadrukt.

Een simpel voorbeeld: Inse (miniem) bij ons in de club. Ze presteerde matig, tot ze ineens in Zandvoorde aan kop kwam te rijden. Ze reed zomaar enkele ronden op kop, en sindsdien wint ze zowat elke wedstrijd.

Ander voorbeeld: Bart... Renee zijn in haar interview vorig jaar dat Bart in 2007 voor top 10 ging. Renee zei dat hij voor goud moest/kon gaan. Zij zorgde ervoor dat hij erin geloofde, en dat maakt het verschil.

Psychologische aspecten worden helaas nog vaak weggelachen in een aantal sporttakken. In het skeeleren gebeurt dit ook nog steeds. Dit geeft iedere renner die wel psychologisch sterk staat, nog steeds een belangrijk voordeel tegenover de andere renners. In andere sporten staat iedereen meestal op gelijk niveau wat dat betreft...

Sander zei

"Pijn, wat is dat? Da's fijn met een p!" (Kwestie van even totaal naast de context te zitten, maar "het eiland" rulet nu eenmaal :) )

Los daarvan vind ik de voorbereidingen naar het WK heel boeiend om te lezen, ben benieuwd naar de samenwerking met TopsportABC!

Keep it coming!

Grtz,
Sander

Itachimaru zei

Swings Quote :

Sports do not build character. They reveal it. By Heywood Broun

Moest wel over "Pain", gaan maar tis ook nen mooie Bartje :)

http://www.bartswings.be/site/diary.php

Geert Plender zei

Pijn is geen ziekte.

Kosta Poltavets

DirkMskater zei

Ook bij rollerderby speelt psychologie en attidude een grote rol

http://wielenenijzers.blogspot.com/2010/09/heidi-in-derbyland.html

Hoe je al kan verliezen nog voor je begonnen bent.